Pogosto me ljudje, tako poznavalci, kot »poznavalci« povprašajo, kako je kaj voziti skuter B kategorije?

Ko jim odgovorim da ne vem, me le nejeverno gledajo. MP3 je namreč splošno znan kot skuter vozen z B kategorijo. Nato jim razložim, da tistega za B kategorijo pač še nisem vozil.

Piaggio je namreč naredil dve verziji MP3, če upoštevamo še Gilero Fuocco pa celo tri. Razlika je le pri klasičnem MP3. Obstaja tip LT, ki je vozen z B kategorijo, in tip RL, ki je vozen le z A kategorijo (Gilera Fuocco je vozen le z A kategorijo).

Na daleč je razlika med MP3 RL in LT komaj opazna. Pozorno oko pa lahko hitro opazi nekaj razlik – glej sliko (priprava besedila v sliki: Aleš V.).

 

mp3_RL_-_oznaceno

PIAGGIO MP3 RL – vozen le z A kategorijo

mp3_LT_-_oznaceno

PIAGGIO MP3 LT – vozen z B kategorijo

 

Prva je sprednja maska. RL nima pozicijske lučke spodaj, saj mu med vožnjo svetijo pozicijske luči nad glavnim žarometom. Z novimi modelnimi leti se maske še dodatno spreminjajo.

Vetrna zaščita je pri modelu RL nižja kot pri LT, vendar jo je pri obeh modelih možno zamenjati za višjo, ali celo montirati vetrno zaščito s streho.

Naslednja razlika so štrleči smerokazi. Teh RL nima, saj ima smerokaze integrirane v blatnike.

Zadnja vidna sprememba pa je dodatna nožna zavora pri modelu LT. Tudi te RL nima.

Bistvena in očem nevidna razlika pa je pod sprednjima blatnikoma. Širina med prednjima kolesoma je odločilna za to ali je MP3 tipa RL ali LT.

LT ima namreč razmak med prednjima kolesoma 465 mm, kar ga ŽE uvršča med DVOsledna vozila, medtem ko ima RL med prednjima kolesoma le 410 mm in se ŠE uvršča med ENOsledna vozila.

Drugih razlik praktično ni. LT so večinoma novejši in imajo malo spremenjeno plastiko okrog krmila, cenovno pa so kar precej dražji. Jih pa lahko vozijo vsi člani družine z B kategorijo, RL pa samo tisti z opravljenim izpitom za A kategorijo. Tako da se cena hitro povrne, saj ni treba opravljati dodatnega izpita, pa še žena ali otroci ga lahko vozijo.

Pa še to: če imate slučajno RL in samo B kategorijo, ste lahko lastnik vozila vendar ga ne boste mogli registrirati brez ustrezne kategorije!

Vir: advrider.com/forums, libertemoto30.com

 

MaxiScooter.Si
Prejšnja objavaTmax 2012
Naslednja objavaPIAGGIO MP3