V Avstriji bodo od jutri 1.3.2024 začel veljati nov zakon, s katerim se bo lahko zaradi prevelike hitrosti trajno odvzelo vozilo povzročitelja in se ga prodalo na dražbi. Kupnino si bosta razdelila lokalna skupnost, kjer je bilo vozilo odvzeto in novi sklad za izboljšanje varnosti v  prometu.

Vozilo naj i se na licu mesta zaseglo tistim, ki v naselju hitrost prekoračijo za 60, na avtocesti pa za 70 km/h. V obeh primerih se vozilo zaseže na licu mesta za obdobje dveh tednov, voznik pa ostane brez vozniškega dovoljenja in z visoko denarno kaznijo.

Avstrija se je odločila, da prekrškarjem, ki radi pritisnejo na plin, še dodatno zagreni življenje. Zakon, ki stopa v veljavo jutri, prinaša namreč kar nekaj sprememb. Sem spadajo višje kazni, predvsem pa širitev pooblastil za odvzem avtomobila.

vozniki, ki neprestano prekoračujejo hitrost in tistim, ki v naselju prekoračijo hitrost za 80 km/h, izven naselja pa za 90 km/h, so še na slabšem. Takim voznikom bo vozilo zaseženo trajno in vozilo se bo prodalo na dražbi.

V kolikor se ugotovi, da nekdo vozi vozilo, ki ni njegovo bo le to začasno odvzeto do ureditve papirologije, voznik, pa bo dobil visoko kazen.

Avstrijski minister za promet je mnenja, da bodo z novim zakonom stopili na prste najhujšim divjakom, ki ogrožajo varnost in druge  udeležence v cestnem prometu.

Vodja pravne službe avstrijskega avtomoto kluba (ÖAMTC) Matthias Wolf je namreč dejal, da »ne obstaja študija, ki bi potrdila, da višje kazni strašijo voznike.« Po njegovem mnenju je to poseg v tujo lastnino, za kar pa nimajo pristojnosti. (citiram).

Podobne kazni tudi v Švici in Italiji. Pred tem so Avstrijci v kazni nazadnje posegli pred tremi leti, ko so podaljšali trajanje začasnega odvzema vozniškega dovoljenja ter zelo zvišali denarne kazni.
(citiram).

Pripravil: Aleš V.

VIR: Avto-magazin

MaxiScooter.Si
Prejšnja objavaOBČNI ZBOR KLUBA 2024
Naslednja objavaSekcijsko merjenje hitrosti