Te dni je zaokrožilo po različnih medijih, da bi naj kmalu v veljavo stopil novi Pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah. Kot navajajo v N1info.si, je novi pravilnik tik pred vladno obravnavo. V drugih medij je že bilo navedeno (mariborinfo.com), da pa bi naj upravljalci cest novosti uskladili že do julija 2026. Vendar je iz časovnice predlaganega predpisa vidno, da sprejetje pravilnika zamuja.  Kakorkoli, prej ali slej bo verjetno tudi sprejet. Zato ne bo odveč, če se z novostmi seznanimo že danes.

Te teme smo se lotili zato, ker vozniki v večini slabo sledijo novostim na tem področju. Vedo le tisto, kar slučajno ujamejo v medijih. Zato smo se odločili, da se vseeno malo bolj poglobimo kaj vse nam prinaša novi pravilnik in jih predstavljamo v nadaljevanju.

Osnutek tega pravilnika je pripravilo Ministerstvo za infrastrukturo in najdmo ga na straneh e-Uprave (TUKAJ). Vsebina novega pravilnika  naj ne bi prinašala bistvenih sprememb na področju signalizacije. Bolj so se v pravilniku posvetili povečani boljši vidnosti oziroma odbojnosti talnih označb. Povdarek bo na uporabi novih folij na znakih. Nekaj novosti bo tudi na kolesarskih stezah, kjer bodo prometne znake nadomestile talne prometne oznake. Vseeno pa pravilnik uvaja tudi nekaj novih in dopolnjenih prometnih znakov in označb.

Pri pregledu novosti nismo iskali prometne znake, ki so bili v veljavi doslej, pa jih v prihodnje naj ne bi bilo več. Prav tako se nismo ustavljali na preprostih prometnih znakih, ki so samoumevni in logični. Predvsem smo poskusili izpostavit le prometne znake katerih razumevanje potrebuje bolj podrobno razlago. Pa opozoriti smo hoteli na prometne znake, ki se nanašajo na nas motoriste, na obveznosti in nevarnosti, ki prežijo na nas. Želeli smo opozoriti tudi na najbolj ranljive skupine v prometu, na prisotnost otrok, kolesarjev, invalidov ter kje so možnosti za reševanje življenj /lokacije defibrilatorjev/).

MaxiScooter.Si
Prejšnja objavaČLANARINA 2024
Naslednja objavaOBČNI ZBOR KLUBA 2024