2016 Novi prometni znaki intro

LOGOAVP

 

Po poroočanju JA RS ZA VARNOST V PROMETU tako s 05.07.2016 stopa v Sloveniji v veljavo novi PRAVILNIK O PROMETNI SIGNALIZACIJI IN PROMETNI OPREMI NA CESTI, ki ga je pripravilo Ministerstvo za infrastrukturo in uvaja kar nekaj NOVOSTI). Gre za prilagajanje Slovenije k enotnemu mednarodnemu načinu urejanja prometa. Novosti se nanašajo na nov način ureditve/klasifikacije prometne signaizacije (vertikalno, horizontalno in posebaj o prometni opremi). Spremembe so tudi v razporejanju prometnih znakov in talnih označb med skupinami znakov (za nevarnost, obveščanje in izrecne določbe), nekaj prometnih znakov se ukinja, nekaj se jih nadomešča z novimi, nekaj pa je tudi povsem novih prometnih znakov.  

 

Novi pravilnik tako ne uvaja le sprememb pomembnih za vse udeležence v prometu, ampak daje tudi upravljalcem cest navodila, kako urejati to področje, da bi bilo čim bolj jasno in funkcionalno urejeno. S tem pravilnikom se poskuša odpraviti tiste anomalije v označbah, ki so v preteklosti (zaradi dosedanje zakonodaje) bile neustrezno urejene ali jih zaradi tega ni bilo mogoče urediti drugače.

 

Za nas voznike je kar nekaj pomembnih novosti, ki smo jih tukaj poskusili zbrati vse na enem mestu in nekatere pombnejše tudi izpostavit.

 

DovoljenaVoznjaPriRdeciZa različne PZ so bili postavljeni različni roki, do kdaj se kateri znaki morajo zamenjat z novimi oz. do kdaj se morajo povsem umaknit iz uporabe. Podobno se bodo določeni PZ uvajali tudi postopama (novi PZ je tudi znak za vožnjo v desno ob rdeči luči na semaforju). Za slednjega je še nekaj nejasnosti, saj so z vožnjo skozi rdečo luč tako ogroženi pešči in kolesarji. Ti PZ bodo nameščeni (upravičeno) s posebno resnostjo in za vsak primer posebaj, predvsem zato, da bi se izognili nesrečam z najbolj ranljivimi udeleženci v prometu, ki jih mi (predvsem kot vozniki motornih koles) najpogosteje srečujemo.

 

 

PZ HitraCesta 2

PZ AvtocestaPomembna novost je ukinjanje obstoječega znaka za HITRO CESTO, ki je sedaj nadomeščen s podobnim (modrim) znakom, enakim a vendar na zeleni podlagi, ki označuje AVTOCESTE. To si je dobro zapomniti predvsem zato (dokler se ne navadimio na spremembe pri nas), ker takšne znake že srečujemo med vožnjo po tujini. Tako bodo odpadli dvomi, da smo morebiti “pomotoma” zavili na plačljivo cesto, za katero nimamo kupljene vinjete. 

 

 

V Klubu MaxiScooter.Si posvečamo največjo pozornost prav povečani varnosti v cestnem prometu. Letošnja izvedba klubskega tečaja varne vožnje na poligonu varne vožnje društva ZŠAM Celje je bil uvod v vsakoletno obvezno organizacijo takšnih tečajev, kjer se bomo vsako leto znova seznanili z nujno potrebnim znanjem, kamor zagotovo sodi tudi dobro poznavanje prometnih znakov in predpisov.

 

Pripravil: Boris N.

 

 

Viri: eCPP.si, AMZS.si, ADRIATIC-SLOVENICA.si, mzi.gov.si, pisrs.si…

 

{gallery}stories/prispevki/varnost/NoviPrometniZnaki{/gallery}

MaxiScooter.Si
Prejšnja objavaKORZIKA 2016
Naslednja objavaGRAD BOGENŠPERK IN DEŽELA KOZOLCEV