migm-akumulator-za-motorSpet je tu zima. Motoristi na hladen in mokre dneve reagiramo različno, nekateri presedejo na svoje zimske motorje in vztrajajo skoraj vso zimo, drugi (večina) pa svoje konjičke skrijejo do spomladi, ko ob prvem soncu zopet »prilezejo« na ceste. Verjetno se vsi, ki spadamo med tiste, ki konjičke skrijemo pred zimo, sprašujemo kako prezimiti našega »konjička«. Tole pisanje naj Vam v grobem poda nekaj najosnovnejših nasvetov. Vse skupaj nam vzame malo časa (eno dopoldne ali popoldne), lahko pa si prihranimo marsikatero nevšečnost ob začetku sezone.

Najvažnejše je seveda, da pred »spanjem« svojega jeklenega konjička temeljito očistimo. Tudi na tistih mestih, ki smo jih čez sezono hote ali nehote spregledali. Uporabimo mehke in čiste krpe, da ne opraskamo laka. Na voljo je veliko specialnih čistilnih sredstev. Pazimo le na to, daOptiMate-3-sp so okolju prijazna. Lahko uporabimo tudi domača čistila, vendar prah od zavor, ki se nabere na platiščih bo težje očistiti. Dober občutek ob lepem konjičku je zastonj. Ko smo motor oprali, ga lepo obrišemo ter morebitne dele ki so s kroma osvežimo s polirno pasto. Nato motor »prižgemo«. S tem bomo morebitno vodo, ki je zašla v izpuh izpihali. Če imamo možnost se zapeljemo par metrov ter rahlo zaviramo. Tako osušimo diske zavor. Gume napolnimo za 0,2 oziroma 0,3 »bara« nad normalni nivo. Tako na začetku sezone ne bomo presenečeni. Motor postavimo na centralno stojalo, podložimo tudi sprednje vilice zato, da razbremenimo sprednjo gumo.

ZgradbaAkuNajšibkejši člen je akumulator. Vzamemo ga ven in postavimo nekam na suho in toplejše mesto. Če imamo možnost ga približno na 8 tednov »regeneriramo« s polnilcem. Naj dodamo, da strokovnjaki opozarjajo, da pri novejših motorjih in skuterjih nastopijo problemi, ko napetost akumulatorja pade pod 11,6V. Motorna elektronika ne bo delovala pravilno in posledično motorja ne bomo mogli zagnati (vir: MotoSI št.36). Če se enkrat preveč izprazni (tu strokovnjaki navajajo mejo 70%), nam ne bo dolgo služil. Seveda je najbolje če nam konjiček čez zimo počiva v garaži ali kakšnem drugem suhem in pokritem prostoru, kjer ga prekrijemo s kakšno staro rjuho ali čim podobnim, da se na njemu ne nabira prah. Za vse, ki te možnosti nimajo pa so na voljo različne zaščitne ponjave. Pazimo le na to, da ne bodo preveč plastične, zaradi možnosti nabiranja kondenza. Če bo motor stal zunaj lahko zaščitimo tudi odprtino izpuha. In še ena malenkost za tiste, ki imate motor zunaj, preverite do katere temperature vam drži hladilna tekočina.

Tako pripravljen konjiček nas bo počakal do naslednje sezone, ves trud (ki smo ga vložili) nam bo povrnjen ob prijetnih trenutkih na izletih.