Predstavili bomo najbolj razširjene maxiscooterje  500ccm razreda, ki so trenutno na prodaj. Več tehničnih podatkov oziroma opisov modelov boste našli na uradnih straneh proizvajalcev. Tukaj gre za predstavitev modelov in njihovih značilnosti, ki naj bodo bodočim kupcem v pomoč pri odločitvi o modelu.

 

Aprilia Atlantic 500 Sprint

Atlantic_500_Sprint

Je eden izmed cenješih maxiscooterjev z preizkušenim Piaggio 462 ccm agregatom. Kolesa so 14 colska. Serijsko je vgrajena alarmna naprava. Sprint je zelo vodljiv in lahek v vožnji, idealen za ljubitelje ovinkov in alpskih prelazov. Nudi manj udobja in zaščite kot »star« model Atlantica, ki je bil pravi luksuzen skuter.

 

 

Aprilia Scarabeo II

Aprili20ScarabeoManjši in za večino lepši od svojega predhodnika. Slabost majhen prostor pod sedežem. V ITA vlada za kultnega. Poganja ga 493 kubični Piagio agregat, ki doseže 39kW moči. Spredaj 16 in zadaj 14 colsko kolo. Je lahek, saj tehta malo več kot 200kg.

 

 

Gilera Nexus 500

nexus_500Je predstavnik športne veje skuterjev. Poganja ga (tako kot večino modelov) preizkušen Piaggio agregat, ki pa je vsaj po podatkih najmočnejši v tem modelu, navajajo 40KM. Leta 2006 doživi rahel redizajn, ki je bil bolj lepotne narave, motor sedaj diha v skladu s EURO 3 normo.  Kdor išče veliko udobja in vetrne zaščite ne bo najbolj zadovoljen.

 

Kymco Xciting 500i

2008_xciting500i_grPoganja ga 498 ccm agregat, ki je ob prenovi dobil elektronski vbrizg. Razvije 28kW moči. Ponuja dovolj udobja in vetrne zaščite. Serijsko ponuja 12V vtičnico v prtljažnem prostoru. Vizualno moti »prevelik« pokrov pogona, vendar to nikakor ne moti uporabnosti tega skuterja, ki je v samem vrhu če pogledamo razmerje med ceno in dobljenim.

 

Malaguti Spidermax 500

spidermax_rs_500Posebnež v tem razredu (prava redka ptica). Aluminjasto ogrodje in 16 colska kolesa ponujajo dobre vozne lastnosti.  Vizualno ni všeč vsakomur. V prtljažni prostor gresta 2 čeladi.  Ta model že poganja nov 492ccm Piaggio agregat.

 

 

Peugeot Satelis 500

satelis20500Še eden izmed predstavnikov, ki uporablja Piaggio pogonski agregat. Je pravi potovalnik, po menju novinarjev revije SCOOTER&Sport referenca v svojem razredu. Ponuja veliko udobja in dobre vozne lastnosti. Kljub vsemu pa je tudi ta skuter bolj redka ptica na cestah.

 

 

Piaggio beverly 500

piaggio_Beverly Zaradi svojega retro izgleda ponuja slabšo zaščito, tudi manjši prtljažni prostor od konkurentov. Zaradi večjih koles in lahkosti je idealen za v mestno gužvo, čeprav se tudi daljše poti ne ustraši.

 

 

 

Yamaha Tmax 2008

yamaha_tmax_500_2009_01Najdražji med vsemi. To opravičuje z alu ogrodjem, 2 cilindričnim motorjem ter končno izdelavo. Velja za najbolj športnega med vsemi skuterji. Je začetnik maxi razreda, prvi model leta 2001.

 

 

 

Opazimo lahko, da je v sami tehniki (agregatu) malo razlik saj  večina proizvajalcev uporablja preizkušene Piaggio agregate in se ne trudijo s svojim razvojem. S stališča servisa in dobavljivosti rezervnih delov je to dobro. Skuterjem manjka nekaj dodatne individualnosti, ki je sedaj izražena samo s vizualno podobo.

Tako, kratka predstavitev najbolj popularnih predstavnikov 500ccm razreda maxiscooterjev je pri koncu. Spustili smo modele ki so se nehali prodajati (X9, Atlantic 500), kar pa ne pomeni, da niso zanimivi za kupce, ki iščejo dober in »cenejši« maxiscooter. Seveda v primerih, ko finance ne dopuščajo nakupa novega.