mp3

Tovarniško pripravljen MP3 ima precej nizko vetrobransko šipo in nizko postavljena vzvratna ogledala. Morda je to zaradi konstitucije Italijanov, ki so verjetno manjši in drobnejši od nas, klenih Slovencev. Karkoli je že razlog, mene je motilo in zato sem se ozrl po možnih izboljšavah.

 

Šipa

Originalna šipa na MP3 A kategorije je zelo nizka. To je morda prijetno za skuteriste željne vetra v laseh v poletnih mesecih,mp3_sipa_2 neprijetno pa za visokorasle voznike, predvsem v hladnješem vremenu ali ob hitrejši vožnji. Zato po nekaj vožnjah pride v poštev razmislek o nadgradnji šipe v višjo.

 Sam sem vgradil šipo proizvajalca GIVI, model AF504, ki je po višini nastavljiva, po potrebi pa se zgornji del lahko v vročihmp3_sipa_1 mesecih tudi odstrani. Montaža je enostavna, po priloženih navodilih. Po montaži je občutek v vožnji precej

boljši, šipo imam dvignjeno na najvišjo višino in zdaj mi ob moji višimi 186cm veter ne udarja več v čelado, ampak gre ravno nad njo. Brez problema lahko tudi pri večjih hitrostih uporabljam odprto čelado, brez kasnejšega čiščenja muh iz zobovja. Edina slabost, ki sem jo opazil zaenkrat, je pojav nekaj dodatnih čričkov. Šipa rahlo drsa ob originalno masko, kar zna biti moteče. Začasno sem zadevo rešil s podlaganjem tanke gumice, trajnejšo rešitev pa še tuhtam...

Kot zanimivost - MP3 B kategorije ima višjo original šipo, ki nižjeraslim menda zadostuje. Sam je nisem nikoli preizkusil.

 

Ogledala

mp3_ogledalo_2Druga močno moteča stvar na originalnem MP3 so ogledala. Kot plečat mladenič sem si redno gledal ramena ob spremljanju prometa za mano, oz. se izmikal ogledaloma pri pogledu nazaj. Seveda je to zelo moteče, poleg tega da telovadba med vožnjo ni priporočljiva iz varnostnih razlogov. Tako sem na spletu našel forum, kjer so tuji skuteristi že našli rešitev - univerzalni 'podaljšek' za ogledalo.

Google je na frazo '8mm Mirror Riser Extender' hitro našel eBay prodajalca iz Hong Konga, ki mi je poslal par podaljškov za 25$ s poštnino. Ker mi je poslal par, kjer je bil en navoj desni, drugi pa levi, sem moral ponoviti vajo - prodajalec je bil tako prijazen, damp3_ogledalo_1 mi je za 12$ s poštnino poslal še en podaljšek z desnim navojem (nekateri motorji imajo različna navoja - da se pri višjih hitrostih zaradi vetra ogledala ne odvijejo, MP3 pa tega nima, ima oba standardna navoja!). Še plastičen pokrovček na dodatni, malo daljši imbus vijak in montaža je bila gotova. Vožnja je sedaj prijetnejša, zadevo sem za svoj okus zadovoljivo estetsko montiral, niti ni na zunaj pretirano moteča. Pa tudi če bi bila - sedaj vidim v obeh ogledalih za sabo promet, ne pa svojih ramen in to je najbolj pomembno.

 

Sklep

Varna vožnja je najpomembnejša. Če vas med vožnjo moti pretiran veter ali jezi pomanjkanje pogleda nazaj (v vzvratnih ogledalih), razmislite o predlaganih izboljšavah. Na mojih slikah vidite modificiran nosilec ogledala, ter GIVI-jevo šipo.

 

Slike: lastne, Piaggio.com