Kako pritrditi navigacijo na maxi skuter...?

Prostor okoli ročk je pri vseh maxi skuterjih res omejen in s težavo "vrinemo" kakršni koli dodaten nosilec. Ena od možnih rešitev je montaža RAM-MOUNT nosilca, ki ga privijemo kar na posodico za olje.

Pred časom sem tudi sam nabavil tak nosilec za svoj telefon iPhone4.


slika02Na tak RAM-MOUNT nosilec je možno pritrditi vse ostale nasilce naprav (npr.Garmin navigacije in podobno...).

Samo napajanje mobilne naprave je rešeno preko USB polnilca, preko katerega se običajno napajo vse navigacije in večina mobilnih telefonov. Napajanje vsekakor moramo imeti, saj se vse naprave (če uporabljajo GPS, Bluetooth ali če je zaslon ves čas nastavljen tako, da prikazuje pri polni osvetlenosti)... se baterije kar hitro izpraznijo.

 

 

slika04Sicer imajo mnogi maxi skuterji 12V vtičnico v enem od predalčkov okoli krmila in ni težav s priključitvijo mobilnih naprav.  Ker sem se odločil za montažo nosilca na krmilo, bi v tem primeru napajalni kabel opletal okoli, saj bi ga zelo težko "lepo" pritrdili "nekam"... Zaradi te omejitve, sem se odločil, da "pripeljem" sam izvor napajanja čim bližje k napravi. Zato sem poiskal najmanjši možni napajalnik, ki ga je možno kupiti.

 

slika09

Le-tega sem razdrl, ga pritrdil v notranjost plastične obloge na krmilu in ga dobro zalil s plastiko. Sam vpliv vlage je sicer prisoten, zato je potrebno obvezno vgraditi tudi ustrezno varovalko, ki bo varovala tako priključene naprave, kot tudi samo napeljavo motorja.

 

V mojem primeru ne bo težav z "vlago", ker se načeloma ne vozim v takem vremenu. Vendar imam v mislih še, da bi vseeno vgradil še dodatno stikalo za vklop/izlop tega napajanja... za primere, ko pa je prisotna "mokrota" (pranje maxija ali morebitni dež,...),

 

Besedilo, slike: Andrej K.

 

{gallery}stories/prispevki/201102_NosilecNavi{/gallery}